Denné centrum Svetielko sa presťahuje do nových priestorov

30.03.2013 Prešov

Prešov 30. marca (TASR) – Denné centrum Svetielko z Prešova, ktoré poskytuje služby deťom s kombinovaným zdravotným postihnutím, by sa malo v najbližších týždňoch presťahovať do zrekonštruovaných priestorov bývalej materskej školy na Lomnickej ulici na sídlisku Šváby.
Centrum prevádzkuje Občianske združenie Viera-Láska-Nádej (OZ) a priestory na jeho činnosť mu poskytnú v novozriadenom objekte Centra pre obnovu rodiny Dorka, ktoré oficiálne otvorili začiatkom tohto týždňa.
Predsedníčka OZ Mária Sárossyová konštatovala, že pracovníci centra, deti aj ich rodičia sa vraj presťahovania nevedia dočkať a preto netrpezlivo čakajú na vybavenie formálnych náležitostí.
Vysvetlila, že svojim klientom poskytujú komplexnú starostlivosť, teda vzdelávanie, sociálne poradenstvo, ale aj zdravotnú rehabilitáciu. Od nových priestorov očakávajú predovšetkým vytvorenie ďalších možností na skvalitnenie činnosti. Čo sa týka konkrétnych diagnóz, starajú sa o deti s poruchami pohybového aparátu na invalidných vozíkoch, s ťažkým mentálnym postihnutím, ale aj o nevidiace deti.
Momentálne majú 21 klientov, ďalší však čakajú v poradovníku a pribudnúť by mali po presťahovaní. Stacionár bude disponovať dvoma telocvičňami, triedou pre materskú a základnú školu, miestnosťou na hranie a relax.
„Budeme tu realizovať novú špecifickú terapeutickú metódu therasuit, ktorá deťom s poruchami pohybového aparátu pomáha v krátkom čase dostať sa na nohy. Ide o súbor rehabilitačných cvičení zameraných na obnovu nervových buniek,“ doplnila Sárossyová.
Dodala, že po presťahovaní, by chceli vytvoriť aj nové pracovné miesta predovšetkým pre fyzioterapeuta a zdravotný personál. Na začiatok by to malo byť päť miest a vzniknúť by tu mala aj chránená dielňa, v ktorej majú pracovať zdravotne postihnutí dospelí klienti.
„Sme v rokovaní s centrom Dorka, oni tu budú mať rodičov, ktorí budú hľadať prácu. Myslím si, že toto je tá správna kombinácia, aby sme si navzájom vedeli vypomôcť. My ponúkame prácu, oni majú ľudí, ktorí hľadajú prácu,“ uzavrela Sárossyová
 

Vyberte región

mark